sevenspikes.themes.avenue.googletag

Celostno pristopimo k rešitvam težav vaših zaposlenih

K reševanju težav pristopimo s pričakovanim rezultatom 100-odstotne garancije. To pomeni, da se posvetimo vsakemu posamezniku posebej in v celoti najdemo najboljšo ergonomsko in produktivno optimizacijo za njegovo delovno mesto.

Spoznajte kako >

Svetujemo in pomagamo do boljšega delovnega okolja

Težave je najbolje preprečiti še preden se pojavijo. Naše poslanstvo je ureditev vsakega delovnega prostora, pa naj bo to pisarniški ali industrijski, tako, da se bo vsak posameznik v njem počutil (naj)bolje.

Stopite v stik z nami >

Obiščite naš razstavni salon in preizkusite naše rešitve

Obisk razstavnega salona je prvi postanek na poti do optimizacije vašega delovnega okolja. Pri obisku našega razstavnega prostora se lahko seznanite z najnovejšim razvojem ergonomske opreme, pridobite praktične izkušnje z različnimi vrstami ergonomskih rešitev in prejmete nasvete naših strokovnjakov

Rezervirajte termin >

Blagajne: kakšna je ergonomska postavitev?

Ergonomija in dobro počutje sta temi, ki privabljata vedno več zanimanja v svetu dela, ne glede na poklic in sektor. Maloprodajne ekipe so pri pogovorih o tej temi še posebej pozorne, saj so bile v času vsesplošnega zaprtja, marca 2020, zelo zaposlene. 

Kot pri vsaki delovni postaji, tudi v primeru delovnih postaj z blagajnami, obstajajo rešitve za izboljšanje ergonomije in udobja zaposlenega.

Kakšne so omejitve na blagajnah?

Vsakdo si lahko predstavlja klasično blagajno v trgovini: sedež pred terminalom za skeniranje artiklov z zaslonom in “tekalno stezo” kamor položimo izdelke.

Če pogledamo ergonomijo te standardne delovne postaje, lahko ugotovimo 3 glavne težave:

  • Prostor je utesnjen: povsod je malo prostora - kjer stojite/sedite, včasih za vami in ob straneh.
  • Delovna postaja je nevsakdanja: je višja od pisarniške delovne postaje, vendar nižja od stoječe delovne postaje.
  • Obstaja veliko modelov blagajn: vsaka blagovna znamka ali vsaka trgovina ima različne oblike blagajn (blagajne v obliki črke U, zamaknjene blagajne, blagajne v obliki črke V itd; Spar ima blagajne postavljene drugače kot DM). Odvisno od teh konfiguracij je včasih težko dostopati do boksov s sedežem ali potisniti sedež vstran, da lahko vstanete, ne da bi pri tem motili kolega za sabo.

"Soočeno s temi materialnimi omejitvami se je telo prisiljeno prilagoditi!"


Najpogosteje opazimo sledeče težave:


Bolečine v spodnjem delu hrbta zaradi dolgotrajnega sedenja.


Bolečine v ramenih in vratu zaradi ponavljajočih se gibov pri skeniranju izdelkov in včasih zaradi iztegovanja za izdelki, ki so relativno daleč od vas ali pa so težji od večine (zavoji pijače …).


Bolečine v ledvenem delu in vratu pri stoječem delu zaradi prenizkega položaja in prevelike amplitude med predalom za gotovino in stranko spredaj.

Namesto da silimo telo v prilagajanje, prilagodimo delovni prostor!

Naši 3 nasveti za optimalno udobje

Z uporabo opreme, prilagojene posameznikovi morfologiji in dejavnosti, ki jo upravlja, zmanjšamo bolečino in tveganje za mišično-skeletna obolenja (MSD) in poskrbimo za udobnejše delo.

Nasvet #1 

Premakni se! Z menjavanjem sedečih in stoječih položajev pred blagajno, delujete na različne mišice, spodbujate prekrvavitev in bistveno zmanjšate telesno in psihično utrujenost.

Namig #2

V sedečem položaju se odločite za sedež, ki vam omogoča, da ostanete dinamični in, ki vas spremlja pri gibanju: če se morate zapeljati po določen izdelek, lahko to naredite kar na ustreznem stolu (seveda v primeru, da imate dovolj prostora).

Naš ergonomski delovni stol Mojo Task je na primer zasnovan posebej za blagajne. Oblika njegovega sedeža omogoča menjavo med popolnoma ravnim, fiksnim sedenjem in sedeče-stoječo držo, pri kateri sedež spremlja uporabnika (sedež nagnjeno naprej, hrbet naslonjen na naslonjalo).

Aktivni sinhroni mehanizem spremlja uporabnika pri njegovih gibih: s tem se izognemo dolgotrajni statični drži in prekomernemu iztegu roke, saj se lahko celotno telo premakne naprej.

Poleg tega ima ergonomski stol Mojo Task Seat kompaktno podnožje, ki se prilega v ozke prostore med blagajnami. Lahko je opremljen tudi z nasloni za roke, kar je v nekaterih primerih priporočljivo za lajšanje napetosti ramen in vratu. S številnimi ergonomskimi nastavitvami se lahko uporablja na blagajnah z več operaterji, da se prilagodi vsem.

Namig #3

Opremite se z oporo za noge: na blagajni je to pogosto bistvenega pomena, saj je za kompenzacijo višine opore, sedež nastavljen po višini in stopala niso več ravno na tleh.

Posledica tega je neuravnotežena in boleča drža. Naslon za noge nudi trdno oporo stopalom in omogoča dobro prekrvavitev spodnjih okončin ter zmanjša občutek nelagodja ali utrujenosti.

OPOMBA:  podani nasveti se lahko razlikujejo v primeru drugačnih okoliščin od normalnih. Naši svetovalci so vam na voljo za vsa vprašanja.

Close